Däck försäljare Jönköping & Uppsala

Bilen är det viktigaste färdmedlet som vi har i det moderna samhället. Visserligen är det långt ifrån det billigaste och mest miljövänliga, eller snabbaste för den delen. Men det finns inget annat färdmedel som är så pass flexibelt som bilen. Bor man på landsbygden är tillgången till bil i stort sett helt nödvändigt för att kunna ta sig sträckorna mellan de ärenden som man har i sin vardag, oavsett om det gäller jobbet eller barnens skola och dagis. Bensinpriserna har ökat en hel del genom åren vilket gör bilen till ett relativt dyrt färdmedel om man jämför med andra alternativ som finns att tillgå. Att åka kollektivt med bussar och tåg är billigare för att kostnaderna kan delas upp på ett större antal personer. Dessutom blir miljöpåverkan mindre då varje transportfordon tar mer passagerare och då eliminerar behovet för varje enskild individ att framföra sitt eget fordon. Klimat- och miljödiskussionen pågår ständigt och med allt mer styrka. En anledning till varför bensinen och dieseln blivit alt dyrare, även under senare tid då råoljepriset halverats, är att man från statligt håll valt att beskatta dessa drivmedel hårdare för att göra det mindre fördelaktigt för konsumenter. Tanken är att man ska avskräckas från att använda bilen ju dyrare det blir. Taktiken må fungera på de ställen där bilen bara utgör ett av flera transportmedelsalternativ men för de som bor långt ut på landsbygden kan det tyckas mycket orättvist då bilen i deras fall inte är ett alternativ som går att välja bort.

En av de viktigaste aspekterna med dagens moderna bilar är säkerheten. För inte alltför många år sedan var säkerhetsmedvetenheten mycket dålig i relation till hur den är nu. På 80- och 90-talet var det inte ovanligt att bilen saknade nackstöd eller i de mest extrema fallen även säkerhetsbälte. Detta är givetvis en omöjlighet i dagens läge då det numera finns strikta lagkrav på att dessa saker ska finnas monterade i bilar. En stor del av bilars säkerhet ligger i bilens däck. Däcken spelar en stor roll i hur bra väggrepp bilen får i olika vägförhållanden. Att kunna framföra en bil säkert är som vi alla vet mycket viktigt och den främsta anledningen till varför alla förare måste ha körkort som föregås med omfattande körutbildning. Utan däck med bra väggrepp spelar det dock mindre roll hur duktig förare man än är då risken för att tappa kontrollen över bilen ökar markant om däcken är slitna och har förlorat sitt däckmönster.

Ferms Däck | Crystal Car Cleaning | Däckfixaren

Som med allt annat finns det olika kvalitet och egenskaper för däck. Ju mer man spenderar på sina däck desto bättre får man. Trots att det finns billiga däck som uppfyller lagkravet är det värt att lägga lite extra för sin egen säkerhets skull. Det beror också vad man ska ha bilen till. Normalkörning är inte så komplicerat men man behöver trots det adekvata däck för att man ska kunna framföra fordonet rätt och riktigt. Ska man ha bilen till att köra rally behöver man dock annorlunda däck, för att inte tala om regelrätt racing som exempelvis Formel-1. I Sverige har vi som bekant mycket skiftande klimat. Av denna anledning krävs det däck som passar till både sommar och vinterförhållanden på vägbanan. Egenskaperna och kraven på däcken för sommar respektive vinterkörning är så pass stora att man tvingas till två uppsättningar av däck. Vinterdäck är dessutom utrustade med dubbar för att kunna köra på isigt väglag. Sommardäcken har å sin sida en annorlunda gummiblandning och sammansättning som är designat för att tåla värme bättre. Fel sammansättning leder till att däcket spricker och förlorar sin greppförmåga. Vilken typ av däck som passar bäst är svårt att veta och av denna anledning bör man vända sig till en däckåterförsäljare i Jönköping.