Kläders roll i våra liv

Hur man ser ut och framförallt vilket intryck man gör i olika situationer spelar större roll i vår vardag än vad vi tänker på. Oavsett om det gäller jobbintervjun, ett fint galej, ett bröllop eller bara avslappnat häng med goda vänner. Vad som skiljer är gott från ett dåligt intryck beror givetvis på olika faktorer. Till att börja med krävs social kompetens för den givna situationen för att man inte ska missuppfattas. Faktor nummer två är föga förvånande utseendet. Även om man i vardagligt tal framhäver att utseende inte spelar någon roll inser man att det är en sanning med modifikation när det väl kommer till kritan. Den del av utseendet som spelar roll är lyckligtvis den som går relativt lätt att ändra, förutsatt att man har någorlunda stilkänsla och ett allmänt intresse för kläder. Vid mer formella tillställningar som finare fester och bröllop ska man se ut som snubbarna i dressmanreklamen, även om kläderna i sig inte behöver vara inköpta just därifrån. Den vardagliga klädseln är bra mycket mer valfri, och beror framförallt på vad man är bekväm i och vilket umgänge man håller sig i. Är det dags för jobbintervju eller dejt behöver man kunna känna av läget då det beroende på dejten eller jobbet kan bli både för upp- och för nedklätt. Våra kläder har alltså en stor roll att spela i vår vardag och bör därför behandlas med därefter.

Vikten av och olika former av tvätt
För att hålla sina kläder fräscha, snygga och i god kvalitet är det viktigt att man vårdar dem på rätt sätt. Olika plagg är olika ömtåliga men en bra grundregel är att se till att de förvaras i rena garderober eller lådor, och att tvätta dem enligt instruktion. En viktig aspekt är också att lära sig att vika kläderna på ett korrekt sätt för att undvika både förslitning och skrynklor. När det kommer till tvättningen av kläder finns det olika alternativ och tillvägagångssätt. Det vanligaste och mest kostnadseffektiva är att tvätta sina klädesplagg i en vanlig tvättmaskin. Plaggen förses med tvättråd som syftar till att informera hur varmt vattnet ska vara och om man bör undvika speciella tvättmaskinsprogram. Denna metod fungerar för de flesta plagg givet att man gör på rätt sätt, men det finns de plagg som är för ömtåliga för maskintvätt och de fläckar som helt enkelt inte går att få bort. I dessa fall krävs det att man lämnar in plaggen till en kemtvätt.

Kemtvätt skiljer sig från den vanliga genom att kläderna inte tvättas med vatten, vilket är en lysande lösning för de kläder som inte är särskilt vattentåliga. I kemtvätten använder man sig istället av olika typer av organiska lösningsmedel, exempelvis kolväte som är det i särklass vanligaste medlet. Tidigare användes även starkare medel som terpentin trifourtrikloretan men som senare togs bort då de har negativ inverkan på både huden och miljön. Kemtvättens främsta användningsområde är att tvätta de typer av textilier som överhuvudtaget inte tål maskintvätt. Exempel på dessa material mocka, läder, ylle och olika typer av pälsar. På grund av förekomsten av lite tyngre kemikalier för ökad rengöringseffekt används specialbyggda tvättmaskiner som även inkluderar en torkningsfunktion. Värt att notera är att temperaturen i en kemtvättsmaskin aldrig överstiger 30 grader Celsius till skillnad från en vanlig tvättmaskin där man kan tvätta i upp till 70-80 grader. För att veta om ett klädesplagg måste kemtvättas behöver man bara leta efter inringade bokstäver i form av A, F och P. Man kan även lämna in kläder som vanligtvis kan maskintvättas men som av någon anledning inte blir rena av vanlig tvätt. Kemtvätter finns i de flesta svenska städer, däribland både Malmö och Lund.

Kemtvätt Lund Limhamns Kemomat